NEOFEN oralna suspenzija

NEOFEN oralna suspenzija namijenjena je za primjenu u djece starije od 3 mjeseca, odnosno tjelesne mase veće od 5 kilograma. Ovaj lijek mogu uzimati i odrasli, posebno u slučajevima kada iz bilo kojeg razloga (npr. teškoće pri gutanju) ne mogu uzimati tablete.

NEOFEN oralna suspenzija

Indikacije

NEOFEN oralna suspenzija namijenjena je za kratkotrajnu primjenu u sljedećim slučajevima:

snižavanje povišene tjelesne temperature

  • uslijed obične prehlade i gripe
  • kao reakcije na primljeno cjepivo

ublažavanje blagih do srednje jakih bolova različita podrijetla

  • bolovi uslijed obične prehlade i gripe
  • glavobolja
  • bol uslijed ozljede (iščašenja, uganuća)
  • zubobolja, bol pri nicanju zubi
  • menstruacijska bol i bol kod predmenstruacijskog sindroma (primarna dismenoreja)
  • bolovi reumatskog podrijetla.

Doziranje

NEOFEN oralna suspenzija se uobičajeno uzima svakih 6-8 sati prema doziranju navedenom za djecu i odrasle, a razmak između pojedinih doza ne smije biti manji od 4 sata.

Djeca od 3 mjeseca do 12 godina

Bol i vrućica: Preporučena dnevna doza ibuprofena iznosi 20-30 mg/kg tjelesne mase, podijeljeno u više pojedinačnih doza. Pri određivanju doze NEOFEN oralne suspenzije koju ćete dati djetetu, vodite računa o tjelesnoj masi djeteta.

*NEOFEN oralna suspenzija uzima se 3-4 puta na dan, dok se u dojenčadi od 3-12mjeseci primjenjuje 3 puta na dan.

Potrebno je zatražiti savjet liječnika kod djece u dobi od 3-5 mjeseci ako se simptomi pogoršaju, odnosno ne kasnije od 24 sata ako se simptomi ne povuku. 6 Ako je u djece s navršenih 6 mjeseci do 12 godina lijek potrebno uzimati 3 dana, odnosno ako se simptomi pogoršaju, potrebno je zatražiti savjet liječnika.

Vrućica nakon cijepljenja: Ukoliko se nakon cijepljenja pojavi vrućica, može se primijeniti odgovarajuća doza ibuprofena, koja se prema potrebi može ponoviti nakon 6 sati. Ukoliko je nakon toga vrućica i dalje izražena, potrebno je potražiti savjet liječnika.

Odrasli i djeca starija od 12 godina

Preporučena doza je 10 ml suspenzije svakih 4-6 sati. U određenim slučajevima može se uzeti 20 ml suspenzije odjednom. Ne preporučuje se bez nadzora liječnika primjena veća od 60 ml oralne suspenzije unutar 24 sata. Dozvoljeno trajanje primjene lijeka bez savjeta liječnika u odraslih bolesnika je 3 dana u slučaju vrućice i 5 dana u slučaju boli. Ako je u djece starije od 12 godina, uključujući i adolescente, lijek potrebno uzimati 3 dana, odnosno ako se simptomi pogoršaju, potrebno je zatražiti savjet liječnika.

Starije osobe

U starijih osoba treba primjenjivati najmanju učinkovitu dozu kroz najkraće vremensko razdoblje zbog povećanog rizika za razvoj neželjenih posljedica. Dozu će odrediti liječnik.

Uputa o lijeku

saznaj više