NEOFEN neo-forte

Jedna filmom obložena tableta sadrži 400 mg ibuprofena.

NEOFEN neo-forte 400 mg filmom obložene tablete

Indikacije

Lijek je namijenjen za primjenu u odraslih bolesnika i adolescenata starijih od 12 godina (tjelesne mase veće od 40 kg) za kratkotrajno simptomatsko liječenje:

  • blage do umjerene boli poput glavobolje (uključujući migrenu), neuralgije, zubobolje, boli u leĎima, mišićima i zglobovima i menstrualne boli.
  • snižavanje povišene tjelesne temperature te ublažavanje bolova i tegoba uslijed obične prehlade i gripe.

Doziranje

Odrasli i adolescenti stariji od 12 godina (tjelesne mase ≥ 40 kg):

Početna doza je 1 tableta (400 mg) u pojedinačnoj dozi, do tri puta na dan s razmakom između doza od 4 do 6 sati. Najveća pojedinačna doza za odrasle i adolescente ne smije biti veća od 400 mg ibuprofena. Više od 400 mg odjednom ne daje bolji analgetski učinak. Ne smije proći manje od 4 sata između  pojedinačnih doza. Za odrasle i adolescente, ukupna dnevna doza od 1200 mg (3 tablete) ne smije se premašiti u bilo kojem 24-satnom periodu.

Ako ste odrasli bolesnik, obavezno se obratite liječniku ako se simptomi ne povuku ili se pogoršaju, ili ako je Neofen neo-forte tablete potrebno primjenjivati dulje od 3 dana u slučaju vrućice i dulje od 5 dana u slučaju boli.

Za adolescente se mora posavjetovati s liječnikom ukoliko se simptomi pogoršaju, ili ako je Neofen neoforte tablete potrebno primjenjivati dulje od 3 dana.

Djeca

Neofen neo-forte u obliku tableta od 400 mg nije prikladan za djecu mlađu od 12 godina (tjelesne mase manje od 40 kg). Za doziranje u djece postoje prikladniji oblici (tekući).

Starije osobe

Nije potrebna posebna prilagodba doze, no potreban je oprez zbog mogućih nuspojava. Potrebno je potražiti savjet liječnika.

Bolesnici s oštećenjem funkcije bubrega i jetre

Nije potrebno smanjenje doze ako imate blago do umjereno oštećenje bubrežne ili jetrene funkcije. U slučaju teškog zatajenja bubrega ili jetre, ne smijete uzimati ovaj lijek. Potrebno je potražiti savjet liječnika.

Uputa o lijeku

saznaj više